Já na bráchu, brácha na mě

Aneb klientelismus po žabovřesku

Klientelismus je neoficiální, zákulisní systém dohod ve společnosti, jehož charakteristickým znakem je ochrana, jinak zvaná též protekce, vybraných členů celku, případně poškozování zájmů subjektů, kteří se na klientelistických vazbách nepodílejí. Kořenem klientelismu je skutečnost, že účastníci klientelistických ujednání bez této formy spolupráce nejsou schopni dosáhnout na zvýhodnění, typicky majetkové nebo společenské. Jde o negativní společenský jev, jehož důsledky lze souhrnně označit jako porušování rovnosti.

Nedávno proběhlo mimořádné zastupitelstvo městské části. Nevím, jak často se taková událost pořádá, každopádně v tomto volebním období to bylo poprvé.

Projednávat se mělo několik málo obecných bodů, které ale sloužily jako fíkový list pro odsouhlasení „spolupráce“ mezi naší radnicí a zainteresovanými firmami (osobami).

Zde se musíme vrátit trošku do historie…

Naše městská část má ve svém politickém (= výkonném, rozhodovacím) vedení již mnoho volebních období stále stejné strany a tváře. Pokud se vyskytne nějaká výjimka (a je zcela jedno, na jakém postu), buď se takový člověk aktivně zapojí do „fungujícího procesu“, nebo se naučí tvářit, že je vše v pořádku a že žádný problém není (v tomto kontextu se zde dříve mluvilo i o tzv. svaté trojici).

Tito lidé si za těch mnoho let našli – či s sebou přivedli – „spřízněné“ články (nejčastěji firmy), které nejsou sice často vidět, ale pokud se jedná o nějakou významnou zakázku, najednou se objeví a uspějí.

Zpátky k tématu ☺

Mezi Komínem a Žabovřeskami leží lokalita zvaná pod Kozí horou, kam se chodilo vždy na procházku a kde sídlili zahrádkáři. Jednoho dne byly jejich pozemky jako zahrádky vykoupeny. Zmínění zahrádkáři by si na pozemcích nic postavit nemohli, protože tato lokalita nebyla určena k výstavbě a zároveň byla (a dosud stále je) vedena jako plocha významné zeleně. V neposlední řadě se tam nedalo stavět, protože by případné stavby odporovaly zákonu (mají stát minimálně 50 metrů od lesa). (Poznámka: uvedené termíny a slovní spojení nemusejí odpovídat zákonné definici, popis situace ale přesně vystihuje podstatu.)

Uvedené pozemky dnes vlastní

(Poznámka: stejný člověk nedávno podobně obdaroval jiného exstarostu – tentokrát v Židenicích, viz https://www.idnes.cz/brno/zpravy/rene-novotny-starosta-zidenice-kritika-opozice-pomoc-developer.A191014_507867_brno-zpravy_mos1);

• významný brněnský politik, který byl schopen zajistit potřebné na „velké“ radnici, protože v tomto volebním období jeho strana v Brně vládne;
  • manželka člena představenstva Hospodářské komory, který nedávno (dle jeho sdělení) o vlastnictví pozemku ani nevěděl;
  • ředitel firmy Arch. Design, která často „uspěje“ ve významných zakázkách, zadávaných naší městkou částí.

Z uvedeného je patrné, že po ustavení brněnské koalice nic nebránilo tomu, aby se konečně dořešila i záležitost s pozemky, na nichž by měly zmíněné stavby vyrůst. Následně se již vše pouze přesunulo na „odmávnutí“ k zastupitelstvu Žabovřesk, protože k nim mají nové domy náležet.

Museli jsme si zvyknout, že Rada městské části hlasuje jednotně. Nicméně při projednání materiálu pro zastupitelstvo v radě městské části „logicky“ absentoval člen Strany zelených. Možná proto, že by nemusel zvednout ruku „pro“, jelikož by to svým voličům těžko vysvětloval.

Byť se žabovřeská koalice (a někteří její tiší partneři v komisích z jiných stran) stará o to, aby jednání probíhala v klidu, při mimořádném zastupitelstvu starostka a místostarostové ani jednou nenapomenuli zástupce budoucích investorů, který 3x označil nesouhlasné argumenty za lež (opravdu uvedl, že zastupitelé jsou lháři). Samotné hlasování tedy dopadlo tak, jak dopadlo, koaliční strany (tj. ANO, KDU-ČSL, ČSSD a Strana zelených) prosadily svoje a část dluhu z předchozích volebních období mohla být splacena. Naše dva protestní hlasy tomu žel nemohly zabránit. (Poznámka: pro byla tentokrát i ODS, protože, jak již výše bylo popsáno, jeden z pozemků vlastní jejich významný funkcionář).

Vladimír Paneš
Vít Cvrček