O (ne)respektování výsledků voleb dle staronové koalice v Žabovřeskách

Dne 5. a 6. října proběhly volby do zastupitelstev města a obcí, kdy se občané mohli svobodně vyjádřit, zda stávající vedení radnic podpoří či touží po změně. U nás v Žabovřeskách se lidé rozhodli pro změnu a dosud vedoucí ČSSD získala jen 11,7% (4. místo). Do zastupitelstva poslali voliči nové subjekty jako Českou pirátskou stranu 10,9% (5. místo) a hnutí Pro Žabiny 8,79% (6. místo).  Jak již všichni víte, zvítězila ODS s 18,57%. Byla však druhým v pořadí (ANO 2011 17,66%) odsunuta do opozice a následně vznikla staronová koalice ANO, KDU ČSl (16,16% 3. místo), ČSSD a SZ (6,79% 7. místo) s tichou podporou KSČM (5,34% 8. místo).

Den po volbách se strany stojící mimo koalici dozvěděly, že koalice je vlastně již hotová, respektive byla dohodnuta dlouho před volbami. Jen se čekalo, jak voliči rozdají karty, podle kterých si jednotliví zástupci koalice rozdělí křesla. Ať žije demokracie! Nicméně tento postup není neobvyklý – jednotlivé strany často sondují možnou spolupráci již před volbami. Nová koalice slibovala všem stranám zastoupeným v zastupitelstvu poměrné zastoupení v komisích a výborech tak, aby to respektovalo výsledky voleb a umožnilo stranám v opozici vykonávat jejich kontrolní roli – tedy, že jejich zástupci budou v jednotlivých komisích a výborech zastoupení.

V těchto dnech jste všichni obdrželi do schránek Žabodaj, kde jsou stručně charakterizovány výsledky voleb a rozpis členů v jednotlivých komisí a výborech. Již cudně byla vynechána stranická příslušnost jednotlivých členů. Jen pro zajímavost: druhé ANO má 13 lidí v orgánech (z toho 4x předsedu), třetí KDU má 11 osob v orgánech (2x předsedu a 1x místopředseda), čtvrtá ČSSD má 10 lidí v orgánech (1x předseda a 1x místopředseda), sedmí Zelení pak mají 9 zástupců v orgánech (z toho 1x předseda a 1x místopředseda), vítězná ODS 11 lidí v orgánech (1x předseda a 3x místopředseda), pátí Piráti 9 lidí v orgánech (1x předseda a 1x místopředseda) a osmá KSČM dokonce 6 lidí v orgánech (z toho hned 2x místopředseda). V řadě případů jsou zastupitelé až ve třech orgánech. Zjevně proto, aby mohli v maximálním rozsahu čerpat odměny. Šesté Pro Žabiny však má jen 7 lidí v orgánech a jednoho místopředsedu. A nereprezentují jej jen zvolení zastupitelé. Prioritou pro naše hnutí je totiž odbornost, nikoli stranické zásluhy.

Z výše uvedeného vyplývá, že hnutí Pro Žabiny s téměř 9% volebním výsledkem má menší zastoupení v komisích a výborech než koaliční Zelení, kteří získali o 2% méně hlasů a téměř stejné zastoupení jako KSČM, která se sotva dostala do zastupitelstva. Chci zdůraznit, že hnutí nejde o „koryta“, ale aby mohlo vykonávat svoji opoziční roli, musí být v zastoupeno v orgánech, kde se přenáší informace k jednotlivým problematikám. Bohužel, byť jsme žádalo o zastoupení v Komisi bytové a majetkové (navrhli jsme její rozšíření), místo v ní jsme nedostali, je obsazeno zástupci koalice a pouze jedním členem opozice z řad ODS. Navrhovali jsme také zrušení komise pro VMO (stavba již je v plném proudu) s tím, že by se ušetřily finanční prostředky, které by mohly jít na rozšířenou Bytovou komisi. Marně. Koalice se zjevně řídí osvědčeným heslem „kdo není s námi je proti nám“ (jinými slovy my si do majetku a hospodařením s ním kecat nenecháme). Naše hnutí tak nemá zástupce v tak důležité komisi jako je bytová a majetková, nejsme zastoupeni v komisi kulturní a VMO. Zato strany, které byť ve volbách zůstaly za námi, nicméně hbitě vyměnily sliby voličům za funkce, mají široké zastoupení v orgánech zastupitelstva a Rady. Možná je to na konec dobrá zpráva pro naše hnutí. O to víc se budeme snažit plnit kontrolní roli v zastupitelstvu, budeme prosazovat naše podměty a náměty v obecní politice. Budeme rádi za každý námět z řad občanů, který budeme moci přednést v orgánech naší obce. Vše budeme prezentovat na našem webu a FB. Zkrátka lidově řečeno nenecháme současné koalici nic zadarmo a budeme opravdovou opozicí. Jsme tu pro Vás!!!

Ing. Marek Sklenář

Příspěvek byl publikován v rubrice Názory a stanoviska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.