Články

Striktní covidová opatření máme všichni v živé paměti. Málokoho se ale dotkla tolik jako menších podnikatelských subjektů. Živnostníci museli zavřít své provozovny, neměli se z čeho uživit a platit nájmy ani zaměstnance. Přirozeně tak hledali pomoc u státu, který jim nabídl určitou formu kompenzace (zda byla dostačující, je už jiná otázka). Dost...

Mnoho z nás má doma nějakého domácího mazlíčka. U nás doma máme psy, kočky a papoušky. S papoušky ven nechodím (byť mi jeden nedávno ulétl a teprve po velkém hledání jsem zjistil, že sedí na stromě před domem - takže už je opět doma). Znám i paní, co venčí kočku a moc jim to sluší. Pominu-li stále okrajové venčení zvířat...

V končícím volebním období se i v Žabovřeskách, jako jedné z posledních brněnských městských částí, podařilo i díky zastupitelům za hnutí Pro Žabiny prosadit některé transparentní prvky jednání samosprávy, ať už je to online přenos jednání zastupitelstva či hlasování po jménech.

V roce 2020 uplynulo již 100 let od založení sportovního fotbalového klubu na území dnešních Žabovřesk. V jeho tradici dnes pokračuje klub FC Svratka Brno, který působí na ulici Fanderlíkově. Pojďme se podívat do historie vzniku klubu s využitím dobového spisu SK Žabovřesky, vydaného v roce 1947.

Po minulých volbách se u nás k moci dostala nová koalice, což se mohlo zdát jako dobré znamení na cestě k lepšímu. Nová koalice byla ale plná starých a provařených hráčů, kteří jsou v Žabinách dávno známí svým „hospodařením“ a přihráváním zakázek kamarádům. Pojďme se podívat na dva všeříkající příklady jednání těchto dinosaurů:

Zhodnotit čtyři roky výkonu mandátu tak, aby autor na nic nezapomněl a zároveň udržel pozornost laskavého čtenáře až do konce, není úkol jednoduchý. Leč pokusím se o to a předem se omlouvám, pokud jsem něco podstatného opomenul. A jako každé bilancování, je i toto pohledem subjektivním, byť opřeným o doložitelná fakta.

Fotbalový klub FC Svratka Brno se již od svého založení v roce 2007 soustředí v městské části Žabovřesky na systematickou práci s mládeží. V minulých sezónách se podařilo s dorostem postoupit do divizní soutěže, kde se naše týmy staršího i mladšího dorostu umísťují v první polovině tabulky.

Proč jsme ukončili spolupráci se zavedenou politickou stranou STAN, která by nám řadu věcí v nadcházejících volbách usnadnila? Proč jsme šli složitější, ale vlastní cestou?